söndag 21 november 2010

Paris historia

De äldsta spår av bebyggelse i Paris har man funnit under Louvren och kommer från stenåldern. Men staden började ta form först omkring 250 f.Kr. det det på en ö mitt i Seine bodde en keltisk stam som hette Parisii. Det var ett samhälle som levde på handel och fiske och var skickliga hantverkare. Man har hittat bevis på att de präglade sina egna guldmynt som de handlade med ända borta i Medelhavet.

År 52 f.Kr. erövrade dock Romarna området eftersom det var en stam som levde i välstånd och därför var värd att erövra. Staden befann sig fram till denna erövring på de öar som ligger mitt i Seine och varav den största i dag kallas Ile de la Cite.

Romarna började kalla området Lutetia. Romarna gjorde, sin vana trogen, om staden så att den mer liknade en romersk stad med forum och teatrar och så vidare. De byggde också ut staden på den vänstra flodbanken. Rue Saint-Jacques och Rue Saint-Martin är otroligt nog gamla romerska vägar. Romarna och Kelterna levde sida vid sida ända fram till 200-talet e.Kr. så Hunner och Franker invaderade och under 200 års tid var staden endast en militärbefästning. Under denna tid döptes också staden till Paris.

År 508 händer något mycket viktigt i Paris historia. Frankernas kung, Klodvig I, flyttar till staden efter han besegrat romarna Han utser staden till huvudstad och kyrkor börjar byggas. Bland annat den äldsta nuvarande kyrkan i Paris: St-Germain-des-Prés.

Dock varade inte denna possision länge utan efter kungens död delades riket och Paris var nu endast huvudstad över ett mycket litet område. Staden förstörders också så gott som totalt av vikingar i slutet av 800-talet.

987 var året då greven av Paris Hugo Carpet blev Frankrikes kung. Han fick ett slut på Normandernas rövartåg och gjorde Paris till det Politiska och ekonomiska huvudsätet i Frankrike. Han myntade stadens motto "Hon skakas av vågorna, men sjunker inte" som en hänvisning till Seine som gav staden möjlighet att bli en viktigt handelspunkt. På högra flodbanken anlades hamnen och handelskvarteren runt omkring började dyka upp.

1190 byggdes en ringmur runt Paris på båda sidor om floden. Louvren byggdes som en befästning på Högra stranden för att skydda mot ytterligare attacker från vikingarna. Den man som beordrade detta, Filip II August, var också den man som bestämde att ett universitet skulle byggas i Paris, och att Notre Dame skulle börja byggas, stengator och fontäner med dricksvatten skulle börja byggas. Universiteten drog till sig många Latintalande präster och kungens Kaplan Robert de Sorbonne gav upphov till det idag kända Parisuniversitet.

Under denna tid (runt 1200) bestämdes det att stadens politiska och religiösa byggnader främst skulle byggas på ön, universitetet skulle vara på den vänstra stranden och handels och affärsområden skulle finnas på högra stranden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vill ni kommentera men inte logga in? - Klicka "Kommentarer"; Skriv något Längst ner under den rutan ni skriver i står det: "Kommentera som"; Och i rutan står det "Välj profil"; Där väljer ni "Anonymt" - skriv bara i meddelandet vem det är ifrån. Sen klickar ni "Skicka kommentar"; Sen skriver ni in se bokstäver och siffror ni ser. Följ anvisningarna som står så går det fint.