fredag 17 september 2010

Poesi och Lyrik

Del av musikinstitutet.

Ny dag. Nya äventyr. Inte så mycket gå. Massor med bussresor. En kort båttur. Konst. Springa upp för trappan till Sacré-Coeur. Trädgårdar och parker. Crêpes. En kamera utan batteri. Den andra dagen i Paris.

Palais du Luxembourg


Vi bestämde oss för att åka hop-on hop-off buss men satte oss först en stund i Jardin du Luxembourg.

Bild tällängnad min Far. Vi såg denna buss
på rundturen.

Med hjälp av bussarna åkte vi runt hela staden men stannade inte längre än att byta buss förän vi kom till Momartre. Lady Marmalade
Moulin Rouge

När vi började gå mot den kulle Sacré-Coeur ligger på såg vi löjligt många tygaffärer. Jag skojar inte när jag säger att de låg vägg i vägg. Det var mer eller mindre absurt...

Av andledningar jag inte har någon aning om så bestämde jag mig för att ta trapporna upp till Sacré-Coeur men Mor och Moster tog bergsbanan. Det var inte lite jobbigt.

En tavla på vägen upp till Sacré-Coeur

Ändå kom jag upp innan dem och fick njuta av den otroliga utsikten.


En glimt av utsikten från Sacré-Coeur

Vi gick in i kyrkan. Så otroligt vacker. I övrigt tror jag inte att jag gillar Momartre - det är det mest "turistiga" området i Paris och man blir verkligen påhoppad av försäljare. Här kommer en fråga: Vaför säljer de små eiffeltorn vid Sacré-Coeur? Det är två helt olika saker. Ändå var det vad de flesta av dem sålde. Vi köpte sedan varsin Crêpe och då hörde vi en gatumusikant som spelade "Le déserteur". Åh Paris du underbara stad. Boris Vian - Le déserteur

Jag framför fontänen som
ligger i trappen till Sacré-Coeur

Bussturen fortsatte och vi klev av vid l'Orangerie och gick in och tittade på tavlorna.

Jag utanför l'Orangerie

Renoir och Monet är OTROLIGA!

En av Renoirs tavlor

Picasso visste jag att jag inte hade mycket beundran för men jag insåg att Derain är väldigt bra. Men Monets ovala rum. Det finns inte ord. En sådan frid. Ett lungn. Fridfullt. Väl värt ett besök! I princip tror jag att man skulle kunna åka till Paris endast för att se dem.

En del av en av Monets stora tavlor

När vi njutit gick vi och satte oss på en båt. Vädret hade blivit lite sämre men det var ändå trevligt att se staden från floden som den är byggd runt. Vi klev av båten vid den hållplats närmast vårt hotell och gick genom Jardan de Plant. En riktigt mys-pampig park om jag ska försöka beskriva den.

Närmare hotellet letade vi efter en kinaresturang men hittade ingen så vi satte oss på en fransk istället. Maten var god men resturangen hade inga andra gäster så för att främja deras affärer bjöd de på ett glas mosserande. Men vi kunde inte sitte där hur länge som helst så tillslut gick vi hemmåt och trots att klockan inte var så mycket somnade jag så fort jag kom innanför dörren och lade mig på sängen.

För övrigt såg vi reklam för Steig Larssons Millenium-serie, reklam för teatern Mamma Mia!, reklam för de Röd-Gröna i valet och en H&M kasse...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vill ni kommentera men inte logga in? - Klicka "Kommentarer"; Skriv något Längst ner under den rutan ni skriver i står det: "Kommentera som"; Och i rutan står det "Välj profil"; Där väljer ni "Anonymt" - skriv bara i meddelandet vem det är ifrån. Sen klickar ni "Skicka kommentar"; Sen skriver ni in se bokstäver och siffror ni ser. Följ anvisningarna som står så går det fint.